Pustynia w Mieście » Artykuły » Przepis na blok
2005-12-12 Radosław Rudziński
Blok Ani zyskał sobie podczas rekolekcji wielu zwolenników. Nie chcąc zabierać ze sobą do grobu tajemnicy jego wykonania przedstawiamy tutaj przepis na blok. Smacznego :)
1 margaryna
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
1 cukier waniliowy
pół torebki mleka w proszku (nie granulowanego)
2 paczki herbatników
bakalie (im więcej tym lepiej)
Zacznijmy od przygotowania bakalii i herbatników:
ciastka kruszymy i wrzucamy do wielkiej michy.
Bakalie możemy nieco rozdrobnić i też wrzucamy do michy.
Rodzynki trzeba sparzyć
(info dla facetów: sparzyć znaczy zalać wrzątkiem na parę minut),
odcedzić przez sito i też do michy.
Margarynę i cukier wrzucamy do wielkiego gara, dodajemy wody
i gotujemy około 5 minut. Potem chwilę studzimy,
nie za długo bo ciężko będzie mieszać.
Teraz przyszedł czas na mleko w proszku.
Można je przesypywać przez sito, wtedy unikniemy grudek.
Ale uwaga! Nie bójmy się grudek, dla mnie mają one swoje miejsce w bloku.
Dodać 3 łyżki kakao, wsypać bakalie i herbatniki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną,
wyłożyć blok na blachę i do lodówki!
Na tradycyjną blachę wszystko trzeba liczyć podwójnie.
A potem to wszystko wpychamy do brzucha!