Pustynia w Mieście

Pustynia w Mieście » Artykuły » Przepis na blok

Przepis na blok

2005-12-12 Radosław Rudziński

Blok Ani zyskał sobie podczas rekolekcji wielu zwolenników. Nie chcąc zabierać ze sobą do grobu tajemnicy jego wykonania przedstawiamy tutaj przepis na blok. Smacznego :)

1 margaryna
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki wody
1 cukier waniliowy
pół torebki mleka w proszku (nie granulowanego)
2 paczki herbatników
bakalie (im więcej tym lepiej)

Zacznijmy od przygotowania bakalii i herbatników:
ciastka kruszymy i wrzucamy do wielkiej michy.
Bakalie możemy nieco rozdrobnić i też wrzucamy do michy.
Rodzynki trzeba sparzyć
(info dla facetów: sparzyć znaczy zalać wrzątkiem na parę minut),
odcedzić przez sito i też do michy.
Margarynę i cukier wrzucamy do wielkiego gara, dodajemy wody
i gotujemy około 5 minut. Potem chwilę studzimy,
nie za długo bo ciężko będzie mieszać.
Teraz przyszedł czas na mleko w proszku.
Można je przesypywać przez sito, wtedy unikniemy grudek.
Ale uwaga! Nie bójmy się grudek, dla mnie mają one swoje miejsce w bloku.
Dodać 3 łyżki kakao, wsypać bakalie i herbatniki.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną,
wyłożyć blok na blachę i do lodówki!
Na tradycyjną blachę wszystko trzeba liczyć podwójnie.

A potem to wszystko wpychamy do brzucha!

Smacznego!

LOGOWANIE

O WSPÓLNOCIE

AKTUALNOŚCI

ŻYCIE KOŚCIOŁA

CZYTELNIA

Inspiracje na każdy dzień roku
Zig Ziglar, Ike Reighard
Inspiracje na każdy dzień roku

Czy pragniesz żyć pełnią życia? Zig Ziglar, jeden z najbardziej szanowanych mówców i pisarzy motywacyjnych, ma nadzieję i wierzy, że tego właśnie chcesz. W tej książce znajdziesz ulubione biblijne fragmenty Ziga, oparte na nich refleksje, pytania zachęcające do odniesienia tych rozważań do własnego życia oraz inspirujące cytaty dające motywację do dobrego przeżycia każdego dnia.

Księgarnia religijna Izajasz

© Pustynia w Mieście & Brodex 2024 r.